Ersta den 16/3 1963

Tänk vilken välgärning telefonen egentligen är. Med dess hjälp kan vi nå en människa nästan i samma stund, som vi kom att tänka på henne. Vi kan få kontakt ned människor på mindre än en minut, som det för hundra år sedan kanske skulle ha behövts dagar för att nå.

Men ibland undrar jag om det inte har blivit förenkelt. Var det inte något, som gick förlorat, när vi glömde konsten att skriva brev? Det är sant, att vi i brevet inte hör röstens betoning av orden. Men kan inte ett brev många gånger ge en allsidigare – kanske mer levande – bild av en människa än ett hastigt telefonsamtal? Och kan inte ett uppmuntrande eller tröstande ord i några skrivna rader få varaktigare verkningar än orden, som vi hörde och som försvann kanske innan vi hunnit fatta den?

Dagligen träffar vi människor här på sjukhuset. Förutom anhöriga och vänner, som kommer på besöks­ tid, är det varandra, som vi möter och mer eller mindre umgås med. ”Vi” är de, som får vård eller har arbete på sjukhuset. Men får inte ofta vår kontakt med varandra något av ilsamtalets karaktär? Vi går förbi varandra i en korridor och hälsar i förbifarten, vi växlar några ord vid en sjuksäng och vi inregistrerar i vårt medvetande att det var en patient, en av systrarna, en läkare eller sjukhusprästen. Handtryckningen sade kanske ner än orden. Och ändå hade orden säkert kunnat säga ännu mer… om det inte det hade varit så svårt: om vi inte hade varit så obekanta ned varandra, om inte “de andra” hade hört på, om vi inte hade haft så svårt att uttrycka oss, om vi inte hade haft så ont om tid, – Allt det där är riktigt. Men den, som jag mötte, var kanske en människa, som var trött till kropp och själ av arbetet eller sjukdomen och hade behövt ett uppmuntrande ord, son hade kunnat ge kraft och hopp. Det är därför jag sänder Er det här brevet. Det skall inte ersätta mina besök på avdelningarna utan komplettera dem. Ni skall se det här söndagsbrevet och de följande, som jag hoppas kunna sända, som ett brev från en medmänniska till en annan. Ty jag är inte något annat än en medmänniska, som fått uppdraget att vara präst på Ersta Diakonissanstalt och dess sjukhus. Uppdraget är av Gud och jag vet, att ett ord från Honom kan ge både Er och mig, vad vi behöver. Därför vill jag sluta det här brevet ed att citera ur en av dagens texter, vad Han säger: “Saliga äro de, som höra Guds Ord och göra det.”

Med hjärtlig hälsning Eder tillgivne Einar Göth