När jag växte upp fanns det ett bibliotek i huset. Ett rum med ett stort äldre skrivbord och vars väggar täcktes med böcker. När mina föräldrar gick bort 2014 avyttrades det mesta av biblioteket.
Jag fick med mig ett antal brev som stod inklämda mellan böckerna. Närmare bestämt 143 stycken skrivna under åren 1963-1966 av min far som då tjänstgjorde som sjukhuspräst på Ersta sjukhus i Stockholm. Breven hade formen av ett veckobrev med titeln Sjukhusprästens Söndagsbrev och delades ut till patienter och de som arbetade på Ersta sjukhus under denna period.
Även farmor fick. Och hon sparade dem.
Jag har jobbat mig igenom breven och försökt fånga vad det var för något som sades i en känsla av ett kvardröjande samtal. Nu har jag kommit igenom och avslutar mitt projekt lagom till Allhelgonahelgen och 143 brev ligger på en rad efter denna post.
Några tankar på det som jag kände igen bortom breven.
Tänker på att det vackra var viktigt. Stockholmsvyer med Riddarfjärden, fönster och hustak i kvällssol, fjäll, myrar, stigar, buskar, träd, sprickor i berg, porlande vatten, en tavla och skuggor.
Själavårdaren och människovärdets okränkbara totalitet. Intill den döendes sista andetag var människan omistlig och ovärderlig oavsett yttre status och bagage.
Enkelhet och tydlighet i teologins fundamenta. Jesus Kristus som den enda för oss människor uppenbarade väg till Gud, människas behov av förlåtelse för sina synder, nåden som trons signum, bönen, bibelordet och mässan som bärare av Guds kraft och tilltal in i människans liv.
Frånvaro av förklaringar till lidandets problem men en längtan att hitta mening och Guds närvaro även i det svåra.
Eller som han skrev i sitt första brev för att förklara dess uppgift: ”Ni skall se det här söndagsbrevet och de följande, som jag hoppas kunna sända, som ett brev från en medmänniska till en annan. Ty jag är inte något annat än en medmänniska, som fått uppdraget att vara präst på Ersta Diakonissanstalt och dess sjukhus. Uppdraget är av Gud och jag vet, att ett ord från Honom kan ge både Er och mig, vad vi behöver…”.
Att han även var min farsa skulle kunna vara en annan berättelse. Men det är det inte helt och hållet. Han var självklart en farsa men han var även präst dygnets alla timmar och årets alla dagar vilket han aldrig kompromissade med.
Ett arv som består av 143 brev skrivna mellan åren 1963-1966 väger långt mycket mer än koffertar av guld, titlar och medaljer.
Vi kommer alla från någonstans och det kan vi aldrig välja bort. Därför blir väl denna sista post både en prolog och en epilog till det som varit, är och komma skall.