Ersta den 18/1 1964

Många av de ordspråk, som vi så ofta använder, rymmer i sig sanningar, som är grundade på erfarenhet. Men det gäller att använda dem rätt. Jag tänker bl.a. på ett sådant uttryck som “att vara sin egen lyckas smed”. Sanningen i det ordspråket är givetvis uppenbar, om man därmed menar att “lyckan” i regel inte kommer flygande på oss utan vidare, medan vi gonar oss med armarna i kors. Det kräver arbete och ibland försakelse för att få del av det, som vi menar vara “lyckan”. Om man ingenting vill göra, använder vi kanske ordspråket: “Som man bäddar, får man ligga.”

Men inte något av dessa. ordspråk äger sin giltighet i alla sammanhang. Man tycker, att man gjort allt för att “bädda väl” och ändå “ligger man så illa”. Sjukdomen kom – inte som en okänd gäst – men väl som en oberäknelig gäst. Vad hjälper det nu med alla goda ordspråk! Vi hade ju så gärna velat smida ett glänsande lyckosmycke, men vi fick inte bära det utan i stället bojor, som låste oss och skavde.

Och kanske är den mänskliga hjälplösheten den gemensamma nämnaren i livets många skiftande räkneexempel, all mänsklig framgång och ambition till trots. Sjukdom behöver väl inte förändra allt, men den förändrar dock mycket. Jag kan aldrig taga hälsan tillbaka, men jag kan få den tillbaka. Här har vi ett exempel bland många på, hur litet vi egentligen kan. “Om Herren icke bygger huset, så arbeta de fåfängt, som bygga därpå.” Psalt. 127:1

När det går oss “väl” i livet, tänker vi nog inte så mycket på att vi egentligen inte kan något, om det inte blir oss givet. Det är först då vi saknar förutsättningarna för välgång, som vi upptäcker, hur beroende vi är av sådant, som vi aldrig kan ta, men som vi så ofta får.

“Men framtiden – hur skall väl den te sig för mig, som är sjuk? Skall denna olycka ligga över mig ytterligare en vecka eller ännu ett år?” Vi vet det inte. Vi kan inte ge några absoluta svar. Men medan dagen skrider, skulle vi kanske kunna lära känna en sjukdomstid på ett nytt sätt. En sjukdom behöver  i och för sig inte vara en olycka. En sjuk människa behöver inte vara en olycklig människa och den som drabbats av en sjukdom, där utgången synes oviss, kan ändå få vara trygg. Men grunden för trygghet och lycka är då icke längre framgång och hälsa, utan det, som icke skall kunna tagas ifrån oss – det Gud giver oss i Jesus Kristus, vår Frälsare.

Eder tillgivne Einar Göth