Sprang in till caféet bredvid stationen för att ta med mig en mugg kaffe på tåget. Jag blev väl informerad om de två kannornas olika kaffesorter.  Kenya, Brazilien, kanel, choklad, fylligt eller aningens syrligt.

Helt plötsligt blev jag tvungen att välja. Jag ville inte välja. Jag hade redan gjort mitt val att hugga en mugg kaffe innan tåget skulle gå. Tänkte i mitt inre att jag hade femtio procents chans att det skulle bli rätt.

Valde Kenya.

Väl på tåget kom frågan varför Kenya. Att min gudmor ligger begravd vid ett träd i Kenya borde inte påverka mitt val vid stationen. Men landade i att så var faktiskt fallet.

Sist jag var över i Köpenhamn med kollegorna gick jag igenom kyrkogården där både H.C Andersen och Sören Kirkegaard ligger begravda. Även om jag kanske tycker att Kirkegaard och existentialismen ägnar sig lite väl mycket åt navelskådande har de onekligen en del goda tankar.

Recap från SO-boken: ”Inom existentialismen betonas att människan är fri i sina val och därför alltid ansvarig för sina beslut och sin livsbana. Med valfriheten följer ångest. Att våga välja det man själv tror på och inte bara göra det som man tror att andra förväntar sig att man ska göra, det är att leva ett “autentiskt liv”.

Väl tillbaka i Lund gick jag till fiskhandlaren i saluhallen. Tänkte fira och tyckte det var festligt med fisksoppa. Fanns bara en sorts soppa. Men blev även där välinformerad på ett supertrevligt sätt vad soppan innehöll, varifrån den kom och med fint avslutande ord ”Ha en bra dag”.

Det var fjärde gången på rad då jag fick med mig en önskan om att ha en bra dag med exakt samma ordalydelse efter ett besök i butik. Även om det skickade med mig en känsla av att bli äldre då jag tänkte vilka fina ungdomar det finns, så var det väldigt positivt.

Nu tror jag ju att även H.C Andersen där han nu ligger och delar jord med Kirkegaard bidrog med tankar om människans dilemma med sina arketypiska sagor med ärvda mönster, urbilder och grundläggande strukturer.

Båda talade om val, ha en bra dag, vilka trevliga ungdomar det finns och om konsten att bli äldre.

Och kaffet? Ingen enkel fråga. Dofter från barndom, dofter som skickar en hit och dit, upplevelser av gemenskap med äldre, smattret från igenkalkade kaffekokare, tv-termos, bilresor till Stockholm i folkvagnsbuss och kaffestopp i backarna efter Jönköping och varför uppväxten bestod av gevaliakaffe och expatlivet i Skåne alltid refereras till Zoegas. (Det har med vattnet att göra är den brukliga förklaringen. Spännande då vattnet går i en stor tunnel från sjön Bolmen i Småland).

Eller så handlar det om berättelsen bakom. Narrativets betydelse. Även om visionen är viktig måste man alltid hålla koll på narrativet. Om ungt entreprenörskap med Victor Th Engwalls Handelshus i Gefle, eller den makalöst existentiella resningen hos Maria Zoega i Helgsingborg.

Och kaffet? Det var rätt blaskigt.